Vad är Cashmere? - Brilliant Cashmere

Cashmere, ett av det lyxigaste och mest sällsynta fibrerna i världen! Otroligt mjukt och fint ull som får vem som helst att häpna av mjukheten.

Vart kommer Cashmere från?

Cashmereplagg tas fram från det som i vardagliga ord kallas cashmere-ull. Det är fina fibrer som är starka, lätta, otroligt mjuka och ungefär tre gånger varmare än får-ull. Det är vissa get-arter som utvecklar den speciella pälsen i mycket kallt klimat eftersom de har väldigt lite fett som skyddar de mot kylan. Pälsen görs om till ullfiber och används för att ta fram plagg som sjalar, tröjor, mössor med mera. För att kunna använda getens päls måste den ”av-håras”. Det är en mekanisk process som separerar det grova håret från det fina håret. Efter av-håringen är resultatet, cashmere, redo att färgas och göras om till garn, tyg och plagg.

Cashmere-ullen samlas in under våren när getterna naturligt tappar sin vinterpäls. Det är en fin typ av ull med bästa kvalitet.

Cashmere sjalar har burits av kungligheter i århundraden och just våra plagg är alltid gjorda med 100% Cashmere.

Hur tillverkas cashmerekläder?

Vår tillverkning är placerad i Nepal, och det är också här man hittar bland det bästa cahsmere-ullet i världen. I Nepal har cashmere varit en del av den lokala befolkningens kläder i tusentals år. Det är ett hantverk som har först vidare från generation till generation. Under 90-talet fick Cashmere sin boom på den internationella marknaden och man kunde se plaggen i flera modehus.

Idag produceras cashmerekläder i flertalet länder, Kina och Mongoliet bland annat. Med ökad efterfrågan kom också snabbare tillverkningstid i form av automatiserade processer och fabriker. Det har också gjort att kvalitén på plaggen inte alltid är så hög som den kan vara och ska vara.

Hög kvalitet är väldigt viktig för oss på Brilliant Cashmere och även en anledning till varför vi har valt att hålla produktionen i Nepal. Vi vill behålla det fantastiska hantverket så långt som möjligt, bevara kvaliteten samt bidra till en försörjning för den folkgrupp som livnärt sig på detta hantverk år efter år.

För att få ner kostnader i tillverkning kan man i många fall hitta att casmherekläder har blandats ut med till exempel siden eller annan typ av material, något vi inte gör i Brilliant Cashmere.

Stavas det cashmere eller kashmir?

Kärt barn har många namn, eller hur? Just cashmere har många olika varianter på stavningar som till exempel kashmir, kashmere och cashmir. Vi använder oss av stavningen cashmere, Brilliant Cashmere, men det finns inget rätt eller fel. Alla stavningarna går att använda.